Facebook virus waarschuwing

Facebook virus zeer actief in omloop

Pas op: in een bericht dat momenteel op Facebook Messenger rondgaat zit een virus. Je denkt dat je een video van jezelf te zien krijgt, maar er kan kwaadaardige software geïnstalleerd worden als je klikt!

Digiconsulent Jacqueline Oude Hesselink waarschuwt in het Algemeen Dagblad (AD) voor het bericht. Ze trapte er zelf in toen ze een bericht kreeg van een bekende met de tekst ‘Jacqueline Video’, gevolgd door een bitly-link.

Ze vond het in eerste instantie niet vreemd dat haar Facebookvriend dat berichtje stuurde: ze ontving daar namelijk wel vaker linkjes van. Oude Hesselink klikt en vervolgens wordt er een extensie geïnstalleerd. Hetzelfde Messenger-bericht dat Oude Hesseling kreeg, wordt nu doorgestuurd naar al haar contacten.

Ze waarschuwt de mensen in haar vriendenlijst meteen: klik niet! ‘Ik waarschuw cliënten zelf altijd voor dit soort spam, nu ben ik zelf ook een keer stom geweest’, vertelt ze aan het AD.

Wat kun je doen?

Je doet er verstandig aan in ieder geval onderstaande stappen te doorlopen als je geklikt hebt op een vreemde link in een Messengerbericht.

  1. Open de browser, check of er plugins in staan die je niet herkent, en verwijder deze. (Als je de link hebt geopend met je smartphone dan kun je deze stap overslaan)
  2. Ga naar het app-overzicht van Facebook. Onder het blokje ‘Apps, websites en plug-ins’ klik je op Bewerken > Uitschakelen.
  3. Verander je wachtwoorden, en verwijder de betreffende berichten. Vergeet niet om ook je vrienden te waarschuwen, mogelijk zijn de berichten ook namens jou doorgestuurd.

Ook verstandig:

  • Check even je actieve sessies op Facebook en verwijder onbekende activiteiten.
  • En stel ‘Aanmeldgoedkeuring’ in via het tabblad Privacy > Aanmeldgoedkeuringen. Iedere keer als er van een nieuwe browser wordt ingelogd op jouw account, moet je – naast je wachtwoord – een code invoeren.
  • Je browser opschonen met een speciaal programma en een virusscan uitvoeren.

Bron: AD / Radar

Meer weten? Laat dan uw gegevens achter